Reset Password

click to enable zoom
Loading Maps
We didn't find any results
open map
Your search results
09/05/2016

Krka waterfalls

U neposrednoj blizini Murtera (cca. 40km) nalazi se i drugi poznati Nacionalni park, Nacionalni park Krka.

Rijeka Krka se probija se kroz Sjevernodalmatinsku zaravan tvoreći kanjon koji ponire sto, dvjesto metara u dubinu i tu usred krša tvori bogatstvo vode i vegetacije, slapova i jezera. Duga je 72 km, a najljepši i najočuvaniji dio se proteže od starohrvatskih utvrda Trošenj i Nečven do Roškog slapa. Krka je 1985. g. proglašena nacionalnim parkom, a pod posebnom zaštitom je još od 1948. g.

Najpoznatiji slap je Roški slap koji se sastoji od niskih kaskada (Ogrlica), brojnih rukavaca i otočića. Posebnu pažnju pljene i stari, ali još uvijek aktivni mlinovi.
Za ljepotom ne zaostaje ni Skradinski buk, najveća sedrena barijera i jedan od najljepših slapova u Europi s visinskim padom od 46 m, širinim od 200-400m, te dužinom od preko 800 m.

Odmah nakon Roškog slapa rijeka se nakratko smiruje u Visovačkom jezeru koje je dobilo ime po otočiću osebujne ljepote Visovcu. Na otoku se nalazi crkva i franjevački samostan s vrijednom zbirkom knjiga i umjetnina, plod rada franjevaca koji su se tu doselili još 1440. godine.

Do Krke je od Murtera lako doći osobnim automobilom putujući u pravcu Šibenika i slijedeći dalje putokaze, a jedan od najboljih načina razgledanja ljepota Krke je tura brodom u organizaciji NP Krka, koja polazi s pristaništa na Roškom slapu.

Otok Murter ima dobar pristup atraktivnim biciklističkim stazama na kopnu i na obližnjim otocima. Spomenutu ćemo samo neke od mnogih biciklističkih ruta.

Biciklističke staze:

 1. Jezera – Lokva – Crkvica Sv. Roko – Koromašna – Uvala Sv. Nikola – Murtar – Pudarica – Koromašna – Guščica – Vrtiluka – Jezera
 2. Murter (centar) – Crkva Sv. Mihovil – Staro Selo – Raduč – Kosirina – Lovišče – Betina – Murter
 3. Jezera (kamp) – ACI Marina Jezera -obalom do Tisnog – kroz centar pokraj mosta do Lovišća – Plitka Vala – centar Betine – kalama do crkve Sv. Franje – uvala Drače – Marina Hramina Murter – murterska riva – Luke – Podvrške – Školjić – Slanica – crkva Sv. Mihovila – centar Murtera
 4. Murter – Betina –Tisno– Ivinj– Sveti Marin– Pirovac – Prosika –Vransko jezero – selo Vrana
 5. Murter – Tisno – Tribunj –Vodice
  staza 1: Okit – Vodice– svetište Gospe od Karmela
  staza 2: Sv. Ivan– Vodice- Okit –Sv. Ivan – Raktnica
 6. Murter – Tisno – Dubrava – Čista–  Skradin –  Miljevački plato
 7. Murter – Vodice – Šibenik –  Tvrđava sv. Ivan – Tvrđava Šubićevac – Vidikovac– prijevoj između
  Jamnjaka i Kamenara– ZOO vrt Rakov selo –Orlovaća–Sokolarski centar «Menđušić» –  Dubrava
 8. Otok Pašman staza1: Ždrelac most – Mali Bokolj–Komornjak–Moravnjak–Skalice–Prvanj–Vrijanje–U. Bartovica– Tkon
 9. Otok Ugljan staza1: Ugljan – Guduće –  Ljokine – Ugljan bolnica – U.Prtljug – Doci – Turkija – Grušine – Kanali-Drage –  Kali –  Nehaj–  Kukljica
Category: Beaches
Share